Tyrimas: JAV mėsoje knibždėte knibžda supermikrobų

JAV vyriausybinių institucijų atliktas tyrimas parodė, kad daugumoje amerikietiškos mėsos knibžda antibiotikams atsparios bakterijos, vadinamieji supermikrobai.

Kaip praneša „The New York Times“, daugiau nei pusėje tirtos kiaulienos bei maltos kalakutienos ir jautienos JAV vyriausybinės institucijos aptiko antibiotikams atsparių bakterijų.

Pranešama, kad 2011-aisiais vykdant jungtinę programą JAV Maisto ir vaistų administracija, Žemės ūkio departamentas, Ligų kontrolės ir prevencijos centrai nustatė, kad tirtoje mėsoje bakterijų kiekis itin išaugo. Informuojama, kad mėsoje aptikta įvairių antibiotikams atsparių bakterijų, pavyzdžiui, E. coli, salmonelių ar kampilobakteriozę sukeliančių bakterijų.

„Statistika tikrai šokiruojanti. Ji priverčia susimąstyti apie gyvūnams skiriamus antibiotikus“, – tyrimo rezultatus komentuoja Dawn Undurraga, dietologė ir sveikos gyvensenos šalininkė.

„The New York Times“ pastebi, kad tyrimo rezultatai buvo publikuoti šių metų vasarį, tačiau pastebėti tik neseniai, organizacijai „Environmental Working Group“ paviešinus ataskaitą „Supermikrobai užgrobia Amerikos prekybos centrus“. Šią ataskaitą finansavo „Applegate“, įmonė prekiaujanti organiška, „natūralia“ mėsa.

Amerikos veterinarų organizacija – kurią finansuoja didžiosios JAV maisto įmonės, JAV ūkininkų ir fermerių aljansas bei veterinarijos farmacijos kompanijos – suskubo paneigti pasirodžiusią informaciją. Pasak šios institucijos, antibiotikai žemės ūkyje naudojami tam, kad gyvuliai būtų sveiki.

JAV Žemės ūkio departamento duomenimis, 80 proc. iš visų šalyje parduodamų antibiotikų yra naudojami šalies gyvulininkystės pramonėje.

   

Facebook komentarai